Cebri Çekişli Hava Soğutmalı Kondenserler ve Özellikleri

  • 2671 defa

Kondenser yüzeyindeki hava hareketi artırılarak kondenser kapasitesi artırılabilir.
Hava akımını artırmak için fan eklenmiştir. Bu tip kondenserler genellikle kanatlı-borulu yapıdadır ve birçoğunda fan devir ayarı    termostatik olarak soğutma yüküne göre ayarlanabilmektedir. Tabiî çekişli kondenserlerden farklı olarak, cebrî hava soğutmalı tip daha büyük soğutma yükleri için daha kullanışlıdır. Kullanımını kısıtlayıcı nedenlerin başında, maliyetinin yüksek oluşu, fazla yer kaplaması ve gürültülü çalışması gelir. Hava soğutmalı kondenserlerde ya pervaneli tip fan ya da santrifüj fan kullanılır. Fanın seçimi, hava direnci, ses düzeyi, yer gereksinmesi vb. gibi tasarım şartlarına bağlıdır.

Kanatlı - borulu tip statik kondenserde, birim yüzeydeki ısı transferini artırmak amacıyla, cebrî hava hareketinin, fan kullanılarak gerçekleştirildiği kondenser tipidir. Son yıllarda ev tipi soğutucularda da kullanılmakla beraber fanın gürültüsü nedeniyle ev ortamında pek tercih edilmezler. Günümüzde, en sık rastlanan ve daha çok ticarî uygulamalara yönelik, gücü 5 hp’ye kadar olan bütün soğutma devrelerinde tercih edilerek kullanılan kondenser tipidir. Vitrin tipi soğutucular ve şişe tipi soğutucular, şerbetlikler, pencere ve split tip klimalar en çok uygulama alanlarıdır.

Cebrî hava ile soğutmalı kondenserler, halokarbon soğutucu akışkanlar için genellikle bakır boru - alüminyum kanat tertibinde, bazen de bakır boru - bakır kanat ve  bakır veya çelik boru - çelik kanat tertibinde imal edilirler. Alüminyum alaşımı boru ve kanat imalâtlara da rastlamak mümkündür. Kullanılan boru çapları 1/4″  ile  3/4″ arasında değişmektedir. Kanat sayısı beher metrede 160 ile 1200 olarak 2,5 m/s hava arasında değişir, fakat en çok kullanılan sıklık sınırları 315 ile 710 arasında kalmaktadır. Bu tip hava ile soğutmalı kondenserlerin ısı geçiş alanı ihtiyacı ortalama geçiş hızında, beher ton/frigo (3024 kcal/h) için 9 ile 14 m2arasında değişmektedir. Çok küçük, tabiî hava akışlı kondenserler hariç tutulursa hava ihtiyacı ortalama beher kcal/h için 0,35 ile 0,70 m3/h arasında değişmektedir.

Büyük kapasiteli soğutma sistemlerinde ısı yükünün sistemden uzaklaştırılabilmesi için fazla miktarda hava hareketine ihtiyaç duyulur. Bu hava hareketini sağlayacak fan motor gücü beher 1000 kcal/h için 0,03 ile 0,06 hp civarında olmaktadır. Fan devirleri 900 ile 1500 dev/d arasındadır. Kondenser fanları genellikle aksiyal tip olup sessizlik istenen yerlerde radyal tip kullanılır.
Soğutucu akışkan yoğuşma sıcaklığı ise hava giriş sıcaklığının 10 - 20 ºC üzerindedir.
Genelde boruların durumu, kanat aralıkları, derinlik (boru sırası) alın alanı gibi dizayn özellikleri hava debisi ihtiyacını, hava direncini ve dolayısıyla fan büyüklüğü, fan motor gücünü ve hatta grubun ses seviyesiyle maliyetleri etkiler. Bugünkü kondenser tasarım şekli sıcak soğutucu akışkanın üstten bir kolektörle birkaç devreye verilmesi, yoğuştukça ağırlığı ile aşağı doğru inmesi ve aşırı soğutma sağlanarak yine bir kolektörden alınması şeklindedir.

Resim 1.7’de açık havaya, bir binanın yanına veya terasına monte edilebilen fanlı, kanatçık - boru tipinde, hava soğutmalı    kondenserler görülmektedir. Böyle açık hava yerleşimlerinde soğutucu olarak havanın, açık hava sıcaklığında yeterli miktarda sağlanması mümkün olur. Böylece bina içinde arzu edilmeyen sıcaklıklar önlenmiş olur.

Serpantinden geçen hava hareketi ya kayış tahrikli santrifüj bir fan ya da doğrudan tahrikli pervane tip bir fanla gerçekleştirilir. Düşük devirli geniş kanatçıklı pervane, istenen hacimdeki havayı, aşırı gürültü yapmaksızın serpantinin üstüne doğru hareket ettirir.

Hava soğutmalı kondenserler, kompresörlerle birlikte  gruplandırılabildiği gibi kompresörden ayrı, uzak bir mesafede tertiplenmiş (split kondenserler) olarak da kullanılmaktadır .Dış ünite olarak adlandırılan yatay olarak montajı yapılmış fanlı tip hava soğutmalı kondenser görülmektedir.
Hava soğutmalı kondenserler kullanıldıkları devrenin özelliğine ve ısıl yüküne bağlı olarak (özel durumlar hariç) standart ölçülerde üretilmektedirler. Kondenserlerden beklenen, gelişebilecek ağır ortam şartlarında da verimli çalışabilmeleridir. Bu nedenle kondenser seçimi yapılırken sistemde kullanılacak soğutucu akışkanın türü ve ağır yük koşulları da dikkate alınır. Diğer taraftan birim hacimden daha fazla ısının dış ortama transferi, kondenserin konstrüksiyonu kadar kullanılan malzemeyle de yakından ilgilidir. Örneğin; freon türevi soğutucu akışkanlar için kondenserler bakır boru ve alüminyum kanatlı olarak imal edilmektedir. Soğutucu akışkanın kısa sürede yoğuşmasını sağlamak üzere yüksek verimli aksiyal fan veya fan grupları, cihaz üzerine monte edilir.

32 ºC dış ortam hava sıcaklığında kondenser 280 kW/h (240,000 kcal) ısı transfer gücüne sahiptir. Bu şartlarda kondenserde yoğuşma sıcaklığı 45 ºC’dir. Kaplama saçları galvanizli çelikten yapılmıştır. Kondenser 30 bar basınçta test edilmiş giriş ve çıkış bağlantıları bakır boru olup ağızları kapatılmıştır.

Fanlar aksiyal fan olup, 220V, 50Hz, 1500 dev/dk motorlara bağlanmışlardır. Fanlar termostatik kontrollü olup ısı yüküne göre devirleri 900 – 1500 dev/dk aralığında ayarlanabilmektedir.
Fanlar - 40 °C, +70 °C aralığında çalışabilirler ve ses (gürültü) seviyeleri 67 – 75 dB arasındadır.

Biz Arayalım

Lütfen bilgileri giriniz

Üye Giriş